Midden September kwamen twee studenten op bezoek in Wageningen, onder begeleiding van Broederlijk Delen en Dierenartsen Zonder Grenzen BE. De studenten hadden meegedaan aan een wedstrijd rond duurzame landbouw en klimaatverandering en werkten rond manieren om landbouw duurzamer te maken in het Zuiden. De 5 laureaten zouden op terreinbezoek gaan naar Oeganda, maar die reis werd vorig jaar uitgesteld omwille van corona, en ook deze zomer was de situatie in Oeganda niet goed genoeg om ze door te laten gaan. In de plaats daarvan kwamen de studenten langs in Wageningen om de agroecologische boeren en wetenschappers te leren kennen.
Samen hebben we verschillende boerenbedrijven bezocht. De eerste dag hebben we een snelcursus agroecologie in de praktijk gekregen van Elske Hageraats, die op de prachtige, biodiverse CSA-tuinderij de Ommuurde Tuin werkt. Daarna werd de groep voorgesteld aan Heitor Mancini Teixeira, die vele inspirerende verhalen vertelde over de succesvolle agro-ecologische strijd in Brazilië. Op zaterdag was een bezoek aan Grebbeveld Schapen &Zo aan de orde. We brachten een bezoek aan het viltatelier van Marjel Neefjes, en daarna zijn we met de herder Clemens meegegaan om de schapen over de heide te begeleiden, inclusief enthousiaste herdershonden.
Op zondag was graan het overkoepelende thema. We hebben het Graangeluk veld in Wageningen bezocht, waar Marcel van Silfhout oude graansoorten teelt om bier van te maken, wat steeds in de smaak en in de prijzen valt. Om de tocht van het graan verder te volgen, zijn we de dag geëindigd in Stadsbrouwerij Het Rad van Wageningen.
Doorheen de reis hebben de (ex-)studenten bodemstalen genomen van de vruchtbare doch bewerkte bodem in de Ommuurde Tuin, van een conventioneel maisveld, van de heide en het bos. In het World Soil Museum kregen we op maandagochtend alles te horen over de bodems van de wereld. Om de proef op de som te nemen, hebben we daarna zelf testen gedaan op onze bodemstalen, waaruit bleek dat de bosbodem en heidebodem het minste eroderen en het beste zijn om het oppervlaktewater aan te vullen.
Het was een zeer leerzaam en gezellige vierdaagse, en een leuke samenwerking tussen Voedsel Anders Nederland en Voedsel Anders Vlaanderen!