Workshop conferentie ’22 – Start je eigen voedselcoöperatie!

Estella Franssen (Stichting De Ulebelt)

Estella Franssen van Stichting de Ulebelt vertelt over voedselcoöperaties en de uiteenlopende motieven van consumenten om op deze manier aan eten uit de buurt te komen. Basisidee van een voedselcoöperatie is dat je één keer per week eten ophaalt voor de hele groep. Er  zijn verschillende systemen: coöperatie, CSA (Community supported agriculture: samenoogsttuin; je plukt elke week je eigen oogst. Herenboeren. Etc.  Voordeel is bijvoorbeeld dat je met eten van boeren uit de buurt de supermarkt omzeilt; het kost minder tijd dan alles zelf bij de boer ophalen; je vormt een groep met buurtbewoners of collega’s waardoor je meer samen gaat doen. Het sterke punt is de verantwoordelijkheid van alle deelnemers, je draagt het samen, het sociale aspect is belangrijk. Meestal zijn het informele groepen (niet bij een notaris geregistreerd). Het smaakverschil tussen de supermarkt en de boer om de hoek is enorm. Kinderen vinden groentes  opeens ook lekker. Het is leuk om niche producten te ontdekken. Het prijsverschil met de supermarkt kan beide kanten op  gaan, maar per saldo ben je goedkoper uit want je koopt minder troep omdat je minder vaak in de super komt. De ervaring leert dat mensen snakken naar verbinding, maar het is wel handig als mensen elkaar dus ook leren kennen (in een voedselcoöp ontstaat dat organisch).

Voedselcoöperaties kunnen zich nog verder ontwikkelen:

  • Breder trekken; ook wc papier etc. samen bestellen, bv. bij Udea kan dat vanaf €800,-
  • Het systeem van de groente-verbouw/ akkerbouw vraagt nog aandacht. De akkerbouwer oogst in één keer en niet elke paar weken een portie.
  • Hoe betrek jenmensen met lagere inkomens en mensen die wat ongezonder zijn bij dit soort projecten?
  • Als consument de vraag naar lokaal voedsel aanwakkeren.
  • Hoe kunnen restaurants aanhaken? (dat zou nuttig zijn voor de boeren). (community kitchen?)
  • Combineren met  koken want er is ook veel onbekendheid met groentes wassen en snijden en bereiden (zie ook Van Tuin Tot Bord in Nijmegen).
  • Als je start zijn er veel keuzes te maken met de groep: Hoe richt je het in? Uitdeelpunt; rondbrengen; één iemand pakt in of gebeurt dat afwisselend? uitdeeldag ; vega/vlees
  • Een grote groep brengt het risico van gebrek aan verbinding met zich mee, dus op  een gegeven moment is het goed om te splitsen.
  • Hoe krijg je een netwerk bij elkaar om zoiets op te starten?
  • Hoe maak je het bestelling- en betalingssysteem  bestending, d.w.z. niet afhankelijk van één persoon?
  • Er bestaat ook Boeren en Buren, in verschillende landen. Het is meer gedoe voor de boeren en ze rekenen hogere kosten voor de website
  • Zie de (nog niet heel gebruiksvriendelijke) website voor de Belgische Voedselteams. Ewallet kan ook in Nl gebruikt worden voor bestellingen. Kosten zijn 6% (4% betaalfaciliteit, 2% website).

Zie ook het handboek ‘Hoe zelf een voedselcoöperatie starten?’ Mail naar e.franssen@ulebelt.nl