Er waren ruim 60 workshops op de Voedsel Anders conferentie 2016. Hieronder vind je de verslagen per thema gesorteerd, met het workshopnummer in de titel. Voor het grootste deel geldt dat Nederlandse titels ook Nederlandse verslagen betreffen en Engelse titels bevatten Engelse verslagen. Van de workshops die hier niet tussen staan hebben we geen verslag ontvangen.
Deelnemer Katie Sandwell schreef een prachtige persoonlijke impressie van de gehele tweedaagse conferentie in het Engels, door Greet Goverde vertaald in het Nederlands.
Op eetbaarnijmegen.info verscheen ook een mooi stuk met de indrukken van Karla Mulder.
On this page you can find the workshop reports from the Voedsel Anders conference 2016. The reports are sorted per theme and the workshopnumber is included in the title. For the most part, Dutch titles include Dutch reports and English titles include English reports. We did not receive reports of the workshops that are missing in this list.
Participant Katie Sandwell wrote a beautiful report on her impressions of the conference. She summed up the main points of all the plenary speakers and a number of workshops and, in addition, gives a good review of the ‘feel’ of the conference. Read Katie’s report here (in English).
Voorwoord
Introduction
Agro-ecologie
Agroecology
1B – Bovengronds mest uitrijden: tijd voor ander beleid
1C – Een eetbaar landschap: Voedselbosontwerp en aanleg
1D – Now the Cow. Debating knowledge for dairy-farming
1E – Pesticides and biodiversity
1F – Food diversity for all: an interactive workshop
1G – Permacultuur en agroecologie in de landbouw
2B – Compost: een zegen voor bodem, opbrengst en boer
2C – An international perspective on food forests and forest gardening
2D – Gebiedscoöperaties: zelfsturing en autonomie
2E – Adopteer een stier! Diervriendelijke veredeling en fokkerij in de biologische melkveehouderij
3A – Kringlooplandbouw: agro-ecologie in Nederland
3C – Agroecology from movement to policy: lessons from Brazil
3G – Agriculture and the climate: problems and real solutions
4B – Agroecology worldwide: a practice, a science and a movement
4C – Nieuwe boeren: nieuw landbouw
4D – Verhogen organische stof in de bodem: waarom en hoe?
4E – Building healthy soils and preventing erosion in Ghana and Belgium
Toegang tot land en landrechten
Access to land and land rights
1H – The meat of the ´global land grab´ debate
2F – Land voor toekomstboeren: initiatieven in Nederland en België
3H – De Heideboerderij: samenwerkingsverband zelfstandige herders voor duurzaam landschapsbeheer
3I – Samen staan we sterk: ervaringen van kleinschalige vissers en boeren uit Friesland
4G – Strengthening the food sovereignty movement in Europe
4H – Women’s rights to land & food in the face of large-scale investments
Rechtvaardig landbouw en handelsbeleid
Fair agriculture and trade policies
1I- Free trade or market regulation within agriculture – analysis, alternatives and strategies
1J – Geen duurzame landbouw zonder eerlijke beloning aan de boer
3K – Brede maatschappelijke coalitie uit bezwaren tegen TTIP en bespreekt de komende TTIP-campagne
4I – Naar oplossingen voor oneerlijke handelspraktijken en machtsverhoudingen in voedselketens
4J – Internalisering van externe milieu- en sociale kosten in de consumentenprijs
Korte ketens en stadslandbouw
Short chains and urban agriculture
1K – Nieuwe organisatievormen 1: De kracht van boerencoöperaties die producten uit de regio leveren
1L – Duurzaam eten bij (zorg)instellingen en overheden: hoe zorgen we voor een structurele groei?
1N – Een nieuwe eetcultuur als katalysator voor duurzame landbouw?
1O – Fighting food waste! Finding solutions
2J – Hoe wordt kleinschalig groter?
2K – Hoe kan beleid regionale voedselnetwerken bevorderen?
2L – Melkmannen: integrale concepten voor vermarkting van zuivel en vlees
2N – Efficiënte keten, preventie van reststromen
3L – Nieuwe organisatievormen 3: Coöperatieve winkels: van, voor en door de gemeenschap
3N – How transparent is your short chain? Where does your money go?
3O – Stedelijke voedselnetwerken en -beleid: Nieuwe kansen na het Milan Urban Food Policy Pact?
3P – Stadslandbouw als tool om maatschappelijke doelstellingen te realiseren
4K – Nieuwe organisatievormen slot: Zicht op de structuren in de nieuwe voedselketens
4L – Naar regionale training en innovatie hubs voor stadslandbouw?
4M – De Delta-dis: hoe krijgen we typische Nederlandse producten op het bord van de consument?
4N – Hoe produceer je 100% oerwoudvrije zuivel en eieren?
4O – New uses of hemp for food, medicine and as a bio-based resource