In 2018 trok er door alle windstreken van Nederland een Voedselkaravaan. Onder het motto: ‘De stad in en de boer op’ zette de Karavaan de schijnwerper op lokale initiatieven, zwengelde gesprekken en debatten aan en versterkte de voedselbeweging in de regio.
De Voedselkaravaan maakte duidelijk wat de belangrijkste thema’s zijn voor de voedseltransitie de komende tijd:
> Stedelijke voedselsystemen
> Kansen in beleidsagenda’s van gemeentes, regio’s en provincies; hoe kan de overheid voedselnetwerken faciliteren?
> Grondeigendom; komen tot duurzame (langdurige) toegang tot land
> Visserij bij de beweging betrekken
> Vrijhandelsbeleid en het GLB; hoe te komen tot kostendekkende prijzen aan boeren voor duurzame producten, hoe True Price berekenen?
> Leren van boerenpraktijken en -kennis
> Klimaat en een eerlijke transitie van de voedsel- en energievoorziening
> Agroforestry en voedselbossen
> Onderzoek betrekken bij de voedseltransitie
> Omgaan met verschillen in regionale agenda’s, dit biedt uitdagingen en kansen.
> Een goede match vinden tussen regionale kracht en (inter)nationale voedselsysteemtransitie
Deze en andere inzichten uit de Voedselkaravaan vormde bovendien de basis van onze publicatie ‘Negen kansen voor een provinciale voedselagenda’ (2019).
Lees meer over de oogst van de pleisterplaatsen van de Voedselkaravaan 2018 en bekijk de video’s:
-
- De Aftrap
Start van de Voedselkaravaan, 24 januari 2018 - Zintuigen te kort!
Den Haag, 26 & 27 mei 2018 - Samen bouwen aan lokaal voedselbeleid
Amsterdam, 23 & 24 juni 2018 - Voedselvaardigheden
Wageningen, 26 & 28 september 2018 - Transitie in de stad en de provincie
Nijmegen, 4 oktober 2018 - Festival B, de bodem van je gezondheid
Drachten, 13 oktober 2018 - Naar meer begrip
Noord-Limburg & Zuidoost-Brabant, 27 oktober 2018 - De zelfvoorzienende stad
Ede, 27 oktober 2018
- De Aftrap
Video-impressies van de verschillende pleisterplaatsen: