Ons voedselsysteem moet anders. En dat kan, vindt ook ons nieuwe zusje Voedsel Anders Vlaanderen. Deze nieuwe beweging werd op zondag 29 mei gelanceerd. Kok Kobe Desramaults onthulde er het logo.
Agro-ecologie = Ecologisch, fair, respectvol, rechtvaardig
Ook in Vlaanderen stelt Voedsel Anders agro-ecologie voor als krachtig alternatief voor het huidige voedselsysteem. Agro-ecologie staat voor een voedselproductiesysteem dat alle aspecten van het voedselsysteem verduurzaamt. Agro-ecologie combineert een ecologisch verantwoorde productie met een correcte vergoeding, respect voor de kennis en de ervaring van de boer, eerlijke handelsrelaties, een rechtvaardige toegang tot grond en aandacht voor de impact van ons handelen voor mensen wereldwijd. “Kiezen voor agro-ecologie is kiezen voor de gezondheid van onze omgeving, burgers en boeren. Het is het beste antwoord op de excessen en de schadelijke impact van het huidige landbouwsysteem”, Vera Dua, voorzitter Bond Beter Leefmilieu.
Groeiende beweging
Met hulp van kok Kobe Desramaults lanceerde de beweging Voedsel Anders zich op het festival Krachtboer als een breed netwerk. “De beweging voor een totaal ander voedselsysteem bestaat al lang en wordt via Voedsel Anders nu expliciet verwoord door een brede waaier van organisaties. Aan de biosector om over de hele lijn te streven naar een agro-ecologische aanpak, zoals ingebed in onze internationale principes”, aldus Kurt Sannen, voorzitter BioForum Vlaanderen.
“Broederlijk Delen werkt in het Zuiden met boerenorganisaties die investeren in duurzame familiale landbouw. Dit duurzaamheidsverhaal is in Vlaanderen even relevant. Agro-ecologie vormt hier een passend kader voor”, zei Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen.
Ruim 15 organisaties verbinden zich met elkaar om agro-ecologie als toekomst voor de landbouw naar voor te schuiven. Deze organisaties zijn Wervel, BioForum Vlaanderen, EVA, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels, Voedselteams, Velt, Oxfam Solidariteit, Natuurpunt, Solidagro, Dierenartsen zonder Grenzen en De Landgenoten.
De beweging Voedsel Anders kwam tot stand binnen het Transitie Netwerk Middenveld en verbindt zich met de Nederlandse gelijknamige en gelijkgezinde beweging Voedsel Anders.
Voedsel Anders Vlaanderen heeft een prachtige website: http://www.voedsel-anders.be/
Voor meer info over het netwerk , neem contact op met Jeroen Watté van Wervel op 0484 71 95 41 of jeroen@wervel.be