Door heel Nederland zijn er meer dan 45 filmvertoningen geweest tijdens het Food.Film.Fest van Voedsel Anders, en in Vlaanderen ook nog eens meer dan 85. Minstens 5000 mensen kwamen samen en keken, spraken en aten mee. Van kleine intieme vertoningen bij groepjes buurtbewoners of CSA’s tot grotere vertoningen in filmhuizen, van stedelijke omgeving tot platteland, verspreidde het Food.Film.Fest optimistische verhalen over hoe het voedselsysteem anders moet en anders kan!
“Het was mooi om te zien hoeveel de mensen die die avond aanwezig waren al bezig zijn met duurzaamheid op het gebied van voedsel en hoeveel mooie projecten er eigenlijk al gaande zijn. Het werd een inspirerende avond vol hoop voor een betere toekomst.”
Renee van Natuurgoed Ziedewij –
Het transformeren van ons voedselsysteem gebeurt op vele manieren tegelijkertijd. Zo zijn pionier voedsel producenten bezig met leren hoe we ecologie en landbouw met elkaar kunnen verenigen en laten zien dat voedsel produceren ook anders kan. In verschillende overheidslagen (van EU tot gemeenste niveau) zijn er mensen die knokken en bouwen aan duurzaam en inclusief voedselbeleid. Milieuorganisaties en actiegroepen maken zich hard om de tegenkrachten aan te pakken die vast zich blijven klampen aan de oude blauwdruk van roofbouw. Wetenschappers bestuderen de interacties die ons voedselsysteem en het ecosysteem vormen en helpen onze boeren en beleidmakers verder met nieuwe inzichten. De niet-mensen in ons systeem, de bodem, de planten, de dieren vormen een gezond ecosysteem waarin gezonde menselijke gemeenschappen kunnen floreren.
“Na afloop hadden we nog een heel goede interactie en discussie over de film. Er was zelfs een boer bij die de mogelijkheden aan het onderzoeken was om over te stappen op voedselbossen. “
-Marion van IVN Spau-Beek
Al deze spelers leveren een belangrijke toevoeging aan dat Andere voedselsysteem wat we nodig hebben voor een gezonde toekomst. Maar het zijn de burgers, de consumenten, de gemeenschappen die de basis vormen waar al deze spelers afhankelijk van zijn en op moeten bouwen. Zo zijn het de lokale groepen en initiatieven die de omwenteling tot stand brengen in ons dagelijkse leven en die daadwerkelijk de verandering te weeg brengen die we nodig hebben op ons bord, op het boerenerf, op scholen, in tuinen, in wijken en in alle interacties tussen mens en en mens en natuur.
‘Onder de aanwezigen was een team leerkrachten die schooluitwisseling organiseren met scholen doorheen heel Europa. Zij werken rond het thema voedsel. We hebben interessante contacten gelegd.’
Leen van Faire Trade Turnout –
Food.Film.Fest was een prachtig voorbeeld van globaal denken en lokaal doen! Ons samen laten inspireren en met elkaar het gesprek aan gaan is de basis van een nieuwe samenleving met een nieuw voedselsysteem. Hopelijk sijpelen deze inspirerende gesprekken nóg verder door binnen de lokale gemeenschappen blijft de beweging steeds verder groeien.
‘Weinig thema’s zijn zo universeel en relevant als landbouw en voeding. Met het Food.Film.Fest tonen we ook eens de positieve mogelijkheden en de pracht van duurzame landbouw in tegenstelling tot de negatieve kanten die zo vaak aan bod komen.’
-Titus van WWF